Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ. Τσάι από πεύκο.

Το έγχυμα απο πευκοβελόνες, έχει πενταπλάσια ποσότητα βιταμίνης C, από 5 πορτοκάλια. Βοήθησε τους πρώτους αποικιστές τις Αμερικής να ξεπεράσουν την έλλειψη βιταμίνης C, η οποία προκαλεί σκορβούτο, με τελική κατάληξη τον θάνατο. Μάλιστα ο γηγενής Αμερικανικός πληθυσμός, έδειξε στους "νεόφερτους" αυτό το "μαγικό" φίλτρο, σώζωντας τους την ζωή.


Φτιάξτε το ρόφυμα ως έγχυμα και όχι ως αφέψημα, καθώς η βιταμίνη C, καταστρέφετε σε υψηλές θερμοκρασίες. Διαλέξτε νέες, φρέσκες, καταπράσινες πευκοβελόνες και αφου τις ξεπλύνετε με λίγο νερό, κόψτε το πίσω μέρος τους. Βράστε λίγο νερό και αφού βράσει ρίξτε το σε μια κούπα. Προσθέστε τις πευκοβελόνες και κλείστε το πάνω μέρος της κούπας με ένα πιατάκι. Αφήστε το για 10-15 λεπτά και είναι έτοιμο. Αφερέστε τις πευκοβελόνες, προσθέστε ζάχαρη ή μέλι αν θέλετε και πιείτε το.
Η έγκυες γυναίκες να το αποφύγουν, καθώς υπάρχει ένδειξει ότι μπορεί να προκαλέσει αποβολή!

Ακόμη από τα μπουμπούκια του πεύκου που τα μαζεύουμε νωρίς την άνοιξη, πριν ακόμη αφήσουν την κιτρινωπή τους σκόνη, φτιάχνουμε ένα τσάι που χρησιμοποιείται κατά του βήχα και του συναχιού από κρυολογήματα. Είναι ακόμη ένα καλό διουρητικό και γενικά διεγερτικό του οργανισμού. Με το ίδιο τσάι μπορούμε να κάνουμε εντριβές που απαλύνουν τις νευραλγίες και τους πόνους των ρευματισμών. Από τα κουκουνάρια φτιάχνουμε ένα τσάι για πλύσεις σε αρθρώσεις που αρχίζουν να γίνονται δύσκαμπτες και για να προλάβουμε την εμφάνιση των αρθριτισμών. Είναι αποτελεσματικό κατά του «λουμπάγκο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: