Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Λικέρ απο φρούτα του δάσους. Λικέρ Κράνο τρόπος παρασκευής...

Τα βρίσκουμε κυρίως σε ορεινές και ιμηορεινές περιοχές και γίνονται υπέροχο λικέρ. Περιοχές με κρανιές μπορουμε να βρουμε στο Σέλι - Κουμαριά - Γραμμένη.
Τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Από τα παλιά χρόνια τα κράνα ήταν γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται ακόμη και στις ημέρες μας κατά της διάρροιας και εντερικών παθήσεων λόγω της στυπτικότητάς τους που οφείλεται στις ταννίνες. Ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιούνταν ως αντιπυρετικά. Στις ορεινές περιοχές της χώρας μας τα κράνα χρησιμοποιούνται κατά καρδιακών παθήσεων, κοιλιόπονου, κατά πόνων περιόδου, στομαχικές και εντερικές διαταραχές, ως χωνευτικό και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια εργασίας.

To ξύλο της κρανιάς είναι σκληρότατο και αντοχής σε θραύση.
Ανθίζει το χειμώνα ενώ οι καρποί ωριμάζουν στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου οπότε και παίρνουν έντονα κόκκινο, γυαλιστερό χρώμα οπου ειναι και η περιοδος συλλογής.

Υλικά

1 κιλό κράνα.
1 λίτρο Τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο Ή Κονιάκ.
1 κιλό ζάχαρη.

Εκτέλεση

Πλένετε τα κράνα δεν αφαιρείτε τα κουκούτσια τους και τα βάζετε μαζι με τα υπολοιπα υλικα σε ενα βαζο.Τα αφήνετε στο ήλιο 40 ημέρες και αναποδογυρίζεται το βάζο ανά δυο τρεις ημέρες για να μην κόλληση η ζάχαρη.Προαιρετικά μπορειτε να προσθέσετε ξυλο κανελα για αρωμα.

Αφού έχουν βγάλει το χρώμα τους τα κράνα.Το στραγγίζεται με ενα τούλι και το βάζετε σε ένα μπουκάλι,το χρώμα του λικέρ θα σκουραίνει περισσότερο με τον καιρό σε σκιερό μέρος.

Στην υγειά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: