Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας στο 27ο Αντάμωμα στο Μέτσοβο και Ανήλιο

Έληξαν οι εκδηλώσεις του 27ου Ανταμώματος των Βλάχων που έγινε στο μαγευτικό Μέτσοβο και στο Ανήλιο το τριήμερο 1/2/3/ Ιουλίου. Υπήρχε, όπως πάντα,  μεγάλη συμμετοχή Συλλόγων Βλάχων. Εντυπωσιακή , κατά γενική ομολογία, ήταν και αυτή τη φορά η εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας το Σάββατο βράδυ στην πλατεία του Μετσόβου, στην κεντρική εκδήλωση του  Ανταμώματος.

Χορευτική ομάδα του Συλλόγου αποτελούμενη από πάνω από σαράντα χορευτές απέδωσαν με πολύ αυθεντικό τρόπο τους χορούς: una tahina (συρτός) , zαχαρούλα, bati cuclu (στρωτός), alasa furca shi fuslu (μπεράτι και γύρισμα) και καταχειροκροτήθηκε. Μαζί με το Σύλλογο μας χόρεψαν και ο Σύλλογος Βλάχων Νάουσας, ο Σύλλογος Κλεισουρέων Πτολεμαΐδας και ο Σύλλογος Βλάχων από το Νιόκαστρο.

Στις εκδηλώσεις του Σαββάτου  χόρεψαν έντεκα  ομάδες Συλλόγων και ήταν πολύωρες. Ο κόσμος χόρτασε βλάχικο χορό και τραγούδι. Όλα τα συγκροτήματα κάλυψε μουσικά στις τριήμερες εκδηλώσεις  η  κομπανία του Φώτη Καραβιώτη, Σαμαριναίου από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο οποίος θήτευσε πολλά χρόνια στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας και σε συνεργασία με τον οποίο ο Σύλλογος μας εξέδωσε κασέτες, δίσκους και CD.

Το Σάββατο, όταν τέλειωσαν τα χορευτικά συγκροτήματα, ακολούθησε λαϊκό γλέντι στην πλατεία του Μετσόβου με τη μελωδική και χαρακτηριστική αρβανιτοβλάχικη φωνή του Φώτη Τράσια. Οι χορευτές και γενικά  η αποστολή του Συλλόγου μας, μαζί με τους Περιβολιώτες, τους Σερραίους και άλλους,  χόρεψαν με την ψυχή τους ως τις τρεις το πρωί που κράτησε το γλέντι. Τα όργανα έπρεπε να ξεκουραστούν για την άλλη ημέρα, για την αναβίωση του Μεγάλου Χορού (Corlu marli). Είχαν προηγηθεί και οι εκδηλώσεις της Παρασκευής στο Ανήλιο με έθιμα και αναπαραστάσεις από τη ζωή των Βλάχων.

Λόγω της συμμετοχής του Συλλόγου μας και στα 27 Ανταμώματα αλλά και λόγω των δράσεών του,  ο Σύλλογος έχει πολύ καλές σχέσεις και φίλους σε όλους τους ενεργούς Συλλόγους Βλάχων . Έτσι , στο Μέτσοβο δόθηκε η ευκαιρία στους υπεύθυνους του Συλλόγου να συναντηθούν, να συνδιασκεδάσουν , να ανταλλάξουν απόψεις  με  στελέχη Συλλόγων, παλιούς προέδρους της ΠΟΠΣΒ , ανθρώπους που παλεύουν για να σώσουν και να προβάλλουν τη βλάχικη κουλτούρα και τον πολιτισμό.

Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε  ότι το πρώτο Αντάμωμα Βλάχων (1985) έγινε στο Σέλι με πρωτοβουλία  του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και στάθηκε η  αφορμή να γνωριστούν καλύτερα οι Σύλλογοι Βλάχων μεταξύ τους και να ιδρυθεί η Πανελλήνια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Στη Βέροια και το Σέλι έγιναν  και το 2ο και το 3ο Αντάμωμα Βλάχων και , γενικά , τα έξι (6) από τα δέκα (10) πρώτα Ανταμώματα.

Στη συνέχεια Ανταμώματα έγιναν στις Σέρρες, στην Ιεροπηγή  Καστοριάς, στο Βελεστίνο, στη Νάουσα, στα Τρίκαλα, στην Πρέβεζα, στο Αργυροπούλι Τυρνάβου, στην Κρανιά Γρεβενών, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και, πολλές φορές, στο Μέτσοβο λόγω των πλούσιων υποδομών του.

Οι δράσεις του Συλλόγου δεν περιορίζονται μόνο στη συμμετοχή στα Ανταμώματα. Την Κυριακή (10/7/2011) θα συμμετάσχει, μετά από πρόσκληση, σε εκδηλώσεις στο Πισοδέρι Φλώρνας  και έπονται πολλές άλλες εκδηλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού.
http://www.laosver.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: