Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Οι «συμπληγάδες» της ελληνικής γραφειοκρατίας και το Αιολικό Πάρκο στο Σέλι.

Είναι γνωστό τοις πάση ότι στις συμπληγάδες της ελληνικής γραφειοκρατίας έχουν σκαλώσει, χτυπήσει και δυστυχώς πολλές φορές συντρίψει ουκ ολίγες επιχειρηματικές προσπάθειες. Κάθε επιχειρηματίας έχει βρεθεί κάποια στιγμή μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης και έχει περάσει μια μικρή Οδύσσεια μέχρι να φθάσει στην Ιθάκη του.

Για ένα θέμα που αφορά άμεσα και την Ημαθία, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ισπανικού ομίλου Acciona, που αποτελεί leader στον τομέα της αιολικής ενέργειας με πάρκα συνολικής ισχύος 9.000 MW σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική. Στην Ελλάδα οι Ισπανοί έμελλε να ανακαλύψουν ότι οι δυνατοί άνεμοι είναι χαρακτηριστικό μόνο των νησιών και των βουνών μας, γιατί σε ό,τι αφορά το δημόσιο δεν κουνιέται φύλλο.

Το αιολικό πάρκο στο Σέλι

Η ελληνική θυγατρική Acciona Ενεργειακή σχεδιάζει την κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη ισχύος 522 MW, επένδυση προϋπολογισμού 750 εκατ. ευρώ στον ορεινό όγκο του Βερμίου. Η εταιρεία πριν δύο χρόνια έκλεισε συμφωνία με τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Διαχείρισης Δάσους Σελίου για την εκμίσθωση έκτασης 86.000 στρεμμάτων του δασοκτήματος Σελίου. Στη συνέχεια ξεπέρασε κάποια τεχνικά προβλήματα, έλαβε έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον Νοέμβριο του 2010 εξασφάλισε τις άδειες παραγωγής. Το καλοκαίρι του 2011 υπέβαλε προς έγκριση, στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)του έργου.

«Και πάλι καλά λέμε»

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Acciona Ενεργειακή, Βασίλης Πιτούλης, η αδειοδοτική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια, ώστε να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Τα προηγούμενα δυο χρόνια η εταιρεία έχει ξοδέψει περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ σε μελέτες, μετρήσεις, ιστούς κα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις είναι μόνο γραφειοκρατικού τύπου, χωρίς να υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη διαδικασία αδειοδότησης. «Και πάλι καλά λέμε», σημειώνει ο κ. Πιτούλης και προσθέτει: «Στην Εύβοια χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για τη δημιουργία πάρκου 18 MW, το οποίο θα θέσουμε σε λειτουργία μέσα στο 2012». Ο ισπανικός όμιλος Acciona δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο στον τομέα της ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων και των υποδομών και κατέχει το 3% της παγκόσμιας αγοράς αιολικού δυναμικού. «Η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε ό,τι αφορά τους χρόνους και τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων», παραδέχεται ο κ. Πιτούλης.

http://www.maknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: