Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Παρέμβαση ΟΗΕ για τις εξορύξεις πετρελαίου στην κυπριακή

Στα Ηνωμένα 'Εθνη έφτασε το θέμα των γεωτρήσεων στην Κύπρο και οι απειλές της Τουρκίας. Ο ΟΗΕ μέσω εκπροσώπου του ΓΓ καλεί "όλους τους εμπλεκόμενους να επιλύσουν το ζήτημα με ειρηνικό τρόπο».
Επεσήμανε μάλιστα πως οποιαδήποτε ανακάλυψη θα ήταν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.
Το Κυπριακό ΥΠΕΞ
Η υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου- Ελλάδος είναι "ένα θέμα ευαίσθητο" και ανέφερε ότι κατά καιρούς προσεγγίστηκε η Αθήνα για το θέμα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, πρόσθεσε.
Η κα Μαρκουλλή αναφερόμενη στις απειλές της Άγκυρας κατά της Κύπρου εκτίμησε ότι «η Τουρκία αναζητεί νέο ηγετικό ρόλο στην περιοχή», κυρίως με τις χώρες της "Αραβικής Άνοιξης". «Χωρίς να καίει ακόμη το χαρτί της ΕΕ, η Τουρκία προχωρά με αυτό το ρόλο, στον οποίο μπορεί να παραμείνει. Φαίνεται ότι είναι αυτό το όραμα της Τουρκίας", σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση χειρίζεται με σοβαρότητα το θέμα των απειλών της Τουρκίας σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών η κα Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβη και συνεχίζει να προβαίνει η Κύπρος για το θέμα αυτό "έχουν δημιουργήσει μια πολιτική ασπίδα" και αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν πολλές χώρες, όπως Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία αλλά και η ΕΕ, εκφράζοντας τη στήριξή τους προς την Κύπρο...ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ http://www.newscode.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: