Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

"Σκυλί που γαβγίζει..." δεν έχει γεωτρύπανο!

"Σκυλί που γαυγίζει μην το φοβάσαι" λέει η λαϊκή ρήση και τουλάχιστον στην περίπτωση της Τουρκίας φαίνεται ότι όπως εξελίσσεται η κατάσταση έχει απόλυτη εφαρμογή:  Όπως αποκαλύπτει σήμερα το defencenet.gr, αντίθετα με τις πομφόλυγες Ρ.Τ.Ερντογάν περί "άμεσης έναρξης εντός της εβδομάδας" των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου ή ακόμα και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η διενέργεια γεωτρήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, για αρκετό καιρό είναι πρακτικά αδύνατη!
Ο λόγος; Καθαρά πρακτικός: Δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλωτά γεωτρύπανα στην Μεσόγειο. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρουν πληροφορίες της Διακλαδικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, υπάρχουν συνολικά 29 πλωτά γεωτρύπανα αυτή την στιγμή στην Μεσόγειο, από τα οποία τα 28 εκτελούν ήδη γεωτρήσεις και το 29ο είναι της … Noble Energy, το Paul Romano, το οποίο πλέει προς τα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα όπου πρόκειται να εκτελέσει γεωτρήσεις.
Για να αφιχθεί πλωτό γεωτρύπανο εκτός Μεσογείου θέλει αρκετές εβδομάδες, καθώς η ταχύτητα που πλέουν είναι πολύ μικρή (περί τους 5-7 κόμβους την ώρα). Αν υποθέσουμε ότι ένα τέτοιο γεωτρύπανο ξεκινά π.χ. από την Νορβηγία, πριν το Νοέμβριο είναι πρακτικά αδύνατο να βρίσκεται στην Α.Μεσόγειο.
Ακόμα και αν πάρουν γεωτρύπανο από την Μαύρη Θάλασσα, θέλει και πάλι τουλάχιστον είκοσι ημέρες πριν κατέβει στην Α.Μεσόγειο, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού οι γεωτρήσεις δεν σταματούν έτσι εύκολα. Με δεδομένο ότι και τα γεωτρύπανα δεν είναι ιδιοκτησίας τους… http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=24205&Itemid=83

Δεν υπάρχουν σχόλια: