Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Παραδοσιακή βλάχικη πίτα. (τσουκνιδόπιτα)

Η τσουκνίδα είναι ένα φυτό που έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Το χειμώνα τη βρίσκουν στις λαϊκές αγορές της Μακεδονίας, ενώ το καλοκαίρι τη μαζεύουν άγρια από τα βουνά.
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο:
1 κ. χωριάτικοΑλεύρι
2 ποτ. Νερό
1 κουτ. γλ. Μαγειρική Σόδα
1 φλιτζ. καφέ Ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
½ κ. Τσουκνίδα
1 φλιτζ. Ελαιόλαδο
2 κουτ. χωριάτικο Αλεύρι
1 φλιτζ. Αλάτι
Λεμόνι για το σερβίρισμα
EKTEΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε πρώτα το φύλλο. Ζυμώνουμε σε μια λεκανίτσα 1 κ. αλεύρι προσθέτοντας σιγά-σιγά 2 ποτήρια νερό και ένα φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και ένα κουταλάκι σόδα. Ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Φτιάχνουμε τη γέμιση:
Κόβουμε το τρυφερό μέρος της τσουκνίδας (αφαιρούμε δηλαδή τα κοτσάνια) και την πλένουμε καλά με πολλά νερά. Σουρώνουμε και τρίβουμε τη τσουκνίδα με χοντρό αλάτι. Αναμιγνύουμε με ½ ποτ. ελαιόλαδο και 2 κουτ. αλεύρι τη τσουκνίδα για να αφρατέψει.
Αφού περάσει μια ώρα ανοίγουμε δυο χοντρά φύλλα. Δεν πρέπει να είναι λεπτά στο πάχος γιατί στη μάρσινα η τσουκνίδα βράζει μέσα στο φούρνο.
Ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε τη πίτα για το φούρνο:
Παίρνουμε ένα σινί (παραδοσιακό μπακιρένιο ταψί).Το λαδώνουμε, ρίχνουμε λίγο σουσάμι στο πάτο και απλώνουμε το ένα φύλλο. Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. Χαράζουμε τη πίτα και για να μη φουσκώσει στο φούρνο αλλά και για να βράσει καλύτερα το τσουκνίδι. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 15 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και την αφήνουμε για ½ ώρα στους 200 βαθμούς. (Αν την αφήσουμε στους 250 βαθμούς η πίτα θα φουσκώσει γρήγορα και μετά θα κάτσει).
Αφού ψηθεί, τη κόβουμε σε κομμάτια. Απαραίτητο στάδιο στη βλάχικη τσουκνιδόπιτα: Ανοίγουμε το πάνω φύλλο κάθε κομματιού και ρίχνουμε χυμό λεμονιού στη γέμιση! Σερβίρουμε.
ΤΙΡ: Συνηθίζεται να ζεματάνε τη τσουκνίδα.
Προσοχή: η άγρια τσουκνίδα τσιμπάει πολύ και χρειάζεται οπωσδήποτε γάντια στο καθάρισμα!
πηγ:http://www.mamakouzina.tv/

Δεν υπάρχουν σχόλια: