Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
Φάκελος “Αιολικά Πάρκα”...
Συνεχίζουμε σήμερα την έρευνά μας αναφορικά με τη χρησιμότητά ή όχι του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο, πάντοτε με βοηθό τον μηχανολόγο μηχανικό Γιάννη Χαριτάκη, επιβλέποντα του έργου στην Καστανιά, με εμπειρία σε αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα.
Μετά την παρουσίαση των υπέρ και των κατά μιας τέτοιας μεγάλης επένδυσης, κι αφού συμφωνήσουμε στην αναγκαιότητα του έργου στη βάση του ισοζυγίου κόστους-οφέλους, τοπικές αρχές και κοινωνία πρέπει...
...παράλληλα να οργανώσουμε τον μηχανισμό υποστήριξης της επένδυσης, μέσα από τον οποίο θα πετύχουμε το μεγαλύτερο αριθμό ανταποδοτικών έργων στην τοπική κοινωνία.
Και για να γίνει αυτό, ο επενδυτής πρέπει να αντιληφθεί την καλή προαίρεση της κοινωνίας, την ωριμότητά της και την υποστήριξή της στο έργο μέσω των ανταποδοτικών παροχών. Αφού πρώτα διασφαλίσουμε, όπως γράφαμε και χθες, τους περιβαλλοντικούς όρους στο πλαίσιο της νομιμότητας.
Πρώτο μέτρο. Οι ενδιαφερόμενοι δήμοι Βέροιας και Νάουσας, γιατί όχι και η Εορδαία, οφείλουν να κάνουν μια μελέτη καταγραφής όλων των εμπλεκομένων φορέων ή ιδιωτών στο έργο, από τους οποίους να ζητήσουν τις επιφυλάξεις, τους προβληματισμούς και τις αξιώσεις τους, για να απαντηθούν από την εταιρεία.
Στόχος της ενέργειας αυτής, εκτός του ότι θα δείξει ότι έχουμε πάρει την υπόθεση πολύ σοβαρά, είναι και η προσπάθεια άρσης όλων των επιφυλάξεων, για ένα έργο που η κατασκευή του θα διαρκέσει περισσότερα από δύο χρόνια, άρα πολύς χρόνος για έκτακτα και απρόοπτα περιστατικά (διόλου ασυνήθιστα στην Ελλάδα), κάτι που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι δεν διακατέχονται από εγχώριες νοοτροπίες αισχροκέρδειας ή τσαρλατανισμούς.
Είναι φυσικό ότι όσο πιο οργανωμένοι αντιμετωπίσουμε τους επενδυτές, τόσο πιο ισχυροί θα είμαστε απέναντι και μαζί τους, αλλά και τόσο πιο αξιόπιστοι, αποπνέοντας αέρα ευρωπαϊκής πόλης. Η εμπειρία λέει ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν αρνούνται αιτήματα σε οργανωμένες κοινωνίες που έχουν όραμα για τον τόπο τους.
Πιθανά ανταποδοτικά έργα
Στο χθεσινό φύλλο σάς προϊδεάσαμε. 180 χιλιόμετρα νέων δρόμων προβλέπει το έργο. Δρόμοι σημαίνει δυναμική. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα ήταν ένα σοβαρό αίτημα η σύνδεση των δύο χιονοδρομικών κέντρων, Σελίου και 3-5 Πηγαδιών, χρόνιο όραμα πολλών τοπικών αρχόντων (είχε ξεκινήσει την προσπάθεια ο πρώην νομάρχης Γιάννης Σπάρτσης); Όσο κι αν η πλευρά της Νάουσας επενδύει σε ιδιώτη, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού η συνεργασία των δύο χιονοδρομικών, ίσως και με την ένταξη του Βόρρα στο απώτερο μέλλον, είναι απαραίτητη.
Δεν ξεχνάμε φυσικά το άλλο θετικό στοιχείο, ότι οι δρόμοι πρόσβασης στο Βέρμιο θα είναι ανοικτοί από την εταιρεία και τον χειμώνα με την κακοκαιρία, σύμμαχοι στις δικές μας ανάγκες αποχιονισμού.
Δεν είναι ένα ανταποδοτικό έργο η σύνδεση της Νάουσας με την Πτολεμαΐδα, αίτημα που όπως γνωρίζουμε στηρίζει και η πλευρά της Εορδαίας;
Ή η σύνδεση του Σελίου με την Ακρινή (σχετικές εξαγγελίες είχε κάνει ο πρώην νομάρχης Ανδρέας Βλαζάκης); Φυσικά το ύψος των παρεμβάσεων σε τόσο δαπανηρά έργα είναι θέμα διαλόγου, για το μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι παροχές της εταιρείας.
Όμως, κι ένα μεγάλο όραμα των Ναουσαίων μπορεί να μπει στα ανταποδοτικά. Αυτό του τελεφερίκ από τον Άγιο Νικόλαο στα 3-5 Πηγάδια! Όχι φυσικά ολόκληρου του έργου, αλλά ίσως των πυλώνων ή των χωματουργικών, ώστε να μπει το λιθαράκι και να ακολουθήσει η συμπλήρωση της επένδυσης από ιδιώτη σε επόμενη φάση. Μια επένδυση που αλλάζει άρδην το σκηνικό, αναδεικνύοντας τον φυσικό πλούτο του Βερμίου, έναν αναξιοποίητο πόρο για την περιοχή μας.
Φυσικά, ανταποδοτικά έργα τύπου λιμνοδεξαμενών στο βουνό σε υπάρχουσες λεκάνες είναι εκ των ων ουκ άνευ, λόγω του χαμηλού τους κόστους και μπορούν να βοηθήσουν ποικιλοτρόπως στην κτηνοτροφία, τη γεωργία κ.α.
Όλα αυτά δεν είναι προϊόντα φαντασίας. Είναι προτάσεις από έναν τεχνοκράτη φίλο και θαυμαστή του βουνού μας, που έχουν δει πολλά τα μάτια του σε αντίστοιχες διαδικασίες, και έχει την πεποίθηση ότι είναι ο καταλληλότερος τόπος για επενδύσεις.
Ο Γιάννης Χαριτάκης μας έδωσε τη γνώση του, τις εμπειρίες του. Αλλά και τον μπούσουλα επάνω στον οποίο πρέπει να κινηθούμε. Οργανώνοντας και ενημερώνοντας την κοινωνία, για ένα έργο το οποίο ίσως αλλάξει άρδην το αναπτυξιακό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή του Βερμίου.
Θα κλείσουμε με δύο σημειώσεις. Η πρώτη αφορά το κλειστό αρδευτικό δίκτυο που ήλθε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 50, με τους αγρότες να έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
Ήθελαν να βλέπουν και να ακούν το νερό… Η δεύτερη σημείωση αντίστοιχη. Οι άσχημες κολώνες της ΔΕΗ που μπήκαν στη ζωή μας περίπου την ίδια περίοδο, προκαλώντας απέχθεια στους πολίτες, ωστόσο άλλαξαν θεαματικά την ποιότητα ζωής μας.
Επόμενο θέμα μας, (μετά τον 15Αύγουστο) το αιολικό πάρκο της Καστανιάς. Από κοντά.
Κ.Π.
http://www.laosver.gr/news/local/41955.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου