Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Βότανα...Δεντρολίβανο.

Αρωματικό, αειθαλές φυτό που φτάνει μέχρι το 1 μέτρο ύψος. Πολύκλαδο και πυκνόφυλλο. Τα φύλλα του είναι δερματώδη, γραμμοειδή, γκριζοπράσινα στην επάνω επιφάνεια, λευκά και χνουδωτά στην κάτω. Τα άνθη είναι λευκά ή κυανόλευκα και φύονται στις μασχάλες των φύλλων. Ανθίζει απο τα μέσα της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο. Καλλιεργείται σε μεγάλες οργανωμένες σύχρονες καλλιέργειες σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ σε μικρότερη κλίμακα σε λαχανόκηπους για να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική, είτε σε ανθόκηπους για διακόσμηση.Θεραπευτικές Ιδιότητες...
Το δεντρολίβανο αναζωογονεί τον κουρασμένο οργανισμό και βελτιώνει την ροή αίματος προς τον εγκέφαλο με σποτέλεσμα την καλύτερη αυτοσυγκέντρωση και την καλύτερη μνήμη. Θεωρείται ότι καθαρίζει το αίμα και είναι ευεργετικό σε προβλήματα της αναπνοής και του άσθματος. Χρησιμοποιείται για τις αιμοροΐδες, την αναιμία, το άσθμα, την αϋπνία, τη γρίπη, τη δυσεντερία, τη δυσπεψία, τις ζαλάδες, τον κοκκύτη, τις λιποθυμίες, τα πρηξίματα, τη τριχόπτωση, την υστερία και την ωτίτιτιδα.

Για τις αιμοροΐδες παρασκευάστε πολτό απο τις ανθισμένες κορυφές του φυτού και εφαρμόστε τοπικά με τη μορφή καταπλάσματος. Για την αναιμία παρασκευάστε έγχυμα απο τις ανθισμένες κορυφές του φυτού βάζοντας 10-20 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 2-3 κουταλιές την ημέρα. Για το άσθμα παρασκευάστε αφέψημα φύλλων ή ανθέων βάζοντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 κουταλιές την ημέρα. Για τις αϋπνίες φτιάξτε αφέψημα φύλλων ή ανθισμένων κορυφών βάζοντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε ένα φλυτζάνι του τσαγιού κάθε βράδυ. Για τη γρίπη παρασκευάστε έγχυμα απο τις ανθισμένες κορυφές του φυτού βάζοντας 5-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα ή κάντε εισπνοές ατμών του αφεψήματος. Για τη δυσεντερία παρασκευάστε αφέψημα ρίζας βάζοντας 20-50 γρ σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για τη δυσπεψία και τις λιποθυμίες παρασκευάστε έγχυμα απο τις ανθισμένες κορυφές του φυτού βάζοντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για τις ζαλάδες παρασκευάστε πολτό ανθέων με ζάχαρη και λαμβάνετε 1-2 κουταλιές της σούπας την ημέρα. Για τα πρηξίματα παρασκευάστε αφέψημα φύλλων βάζοντας 30-50 γρ. σε ένα λίτρο νερού και κάντε εντριβές στην πάσχουσα περιοχή. Για τη τριχόπτωση φτιάξτε αφέψημα βάζοντας 50-100 γρ. σε ένα λίτρο νερού και μετά το λούσιμο ξεπλύντε το τριχωτό της κεφαλής. Για την υστερία παρασκευάστε αφέψημα φύλλων ή ανθισμένων κορυφών χρησιμοποιώντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 2-3 φλυτζάνια του τσαγιού ημερησίως. Για την ωτίτιδα φτιάξτε χυμό απο τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιώντας 1-2 σταγόνες μέσα στο αυτί.

Έγχυμα


Για το έγχυμα χρησιμοποιούμε τα φύλλα ή τα άνθη των φυτών.
Βάζουμε το φυτό σε ένα ποτήρι και γεμίζουμε με βραστό νερό. Το αφήνουμε περίπου για 10 λεπτά και μετά σουρώνουμε.
Πίνεται κρύο ή ζεστo

Αφέψημα


Το αφέψημα γίνεται συνήθως με το βράσιμο των πιο ανθεκτικών μερών του βοτάνου, όπως ρίζες και κλωνάρια. Δεν είναι σπάνιο βέβαια και η προσθήκη φύλλων και λουλουδιών.
Βάλτε τα βότανα σε μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι και ρίξτε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Σιγοβράστε για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ελαττωθεί το νερό στο 1/3 και κατόπιν σουρώστε.
Ορισμένα βότανα έχουν άλλες απαιτήσεις βρασμού γι΄αυτό πρέπει να είστε προσεχτικοί στις αναγραφόμενες οδηγίες
Πίνεται κρύο ή ζεστό.

Κατάπλασμα


Για την παρασκευή καταπλάσματος χρησιμποιείται ο πολτός του φυτού αποκλειστικά για εξωτερική χρήση.
Σιγοβράστε το βότανο ή τα βότανα για περίπου 2 λεπτά. Σουρώστε το υγρό που περισσέυει και αλείψτε την πάσχουσα περιοχή.
Να μην χρησιμοποιείται σε δέρμα με ανοιχτή πληγή.
http://www.giatrosofia.com/