Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Δεν λειτουργεί το πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management Co., σε άρθρο του στην ιστοσελίδα των Financial Times.
"Οι θριαμβευτικές εξαγγελίες από την Ελλάδα, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ πριν από δύο εβδομάδες δεν έχουν ηρεμήσει τις αγορές, ούτε χαμήλωσαν το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα", αναφέρει ο CEO της Pimco.
"Στην πραγματικότητα, η αξιολόγηση του κινδύνου από την αγορά υποδεικνύει μεγαλύτερη ανησυχία σήμερα απ΄ ό,τι πριν τις ανακοινώσεις", αναφέρει ο El-Erian.
Σημειώνει τέλος ότι το πακέτο στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στερείται σαφήνειας σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό σκέλος.
Jen της BlueGold: Πιθανό το σενάριο περί χρεοκοπίας χωρίς έκτακτη βοήθεια
Η Ελλάδα ενδεχομένως να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις ήδη από το τρέχον έτος, χωρίς έκτακτη οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμά ο Stephen Jen της BlueGold Capital Management LLP, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι παρόμοιες με αυτές που αντιμετώπισε η Αργεντινή όταν χρεοκόπησε το 2001 με χρέος 95 δισ. δολ. καθώς η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής σύσφιξης προκειμένου να μειώσει το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ε.Ε. επισημαίνει ο Stephen Jen, διευθύνων σύμβουλος στο hedge fund, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Λονδίνο.
“Η χρεοκοπία ενδεχομένως να είναι τελικά αναπόφευκτη”, δήλωσε ο Jen και συμπλήρωσε: “Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί μόνο να αναβληθεί με τη διάθεση βοήθειας που θα είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από τα 25 δισ. ευρώ που νομίζει ο περισσότερος κόσμος. Οποιαδήποτε βοήθεια θα πρέπει να εντυπωσιάσει τις αγορές”.
“Τα προβλήματα της Ελλάδας και της Αργεντινής μπορεί να μην είναι ίδια, αλλά έχουν πολλές ομοιότητες σε όρους ακαμψίας του νομίσματος, εκροών κεφαλαίων και του κινδύνου τα μέτρα δημοσιονομικής σύσφιξης να οδηγήσουν σε ραγδαία συρρίκνωση της οικονομίας”, επισήμανε ο Jen ο οποίος υπήρξε οικονομολόγος του ΔΝΤ από το 1992 έως το 1996.
“Αν ο κόσμος βρεθεί στα πρόθυρα να βιώσει δυσκολίες με το χρέος κρατών, η Ελλάδα είναι πιθανόν να είναι μεταξύ των πρώτων που θα προβούν σε αθετήσεις χρεών. Δεν θα απέκλεια την πιθανότητα αυτό να συμβεί φέτος”, συμπλήρωσε.
Σημείωσε τέλος ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι τεράστιες για τα επόμενα δύο χρόνια. “Χρειάζεται να αποδείξει στις αγορές ότι μπορεί να δανειστεί τους επόμενους δύο μήνες. Αυτό είναι το ελάχιστο”.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: