Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

"Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης"

"Δίνουμε μια τεράστια μάχη ενάντια στην ιστορικά χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση που έχει δει ποτέ η χώρα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ανακοίνωσε το πακέτο των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, στην προηγηθείσα έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα μέτρα περιλαμβανουν περικοπές ύψους 30% στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Οπως σημείωσε ο κ. Πεταλωτής το μέτρο δεν αφορά τα επιδόματα των συνταξιούχων. Επίσης ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπή στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων στο 12%, από 10% που είχε αποφασισθεί αρχικά.


Αυξάνεται ο ΦΠΑ στα υψηλά κλιμάκια από 19% σε 21% και στα χαμηλά κλιμάκια από 4.5% στο 5% και από 9% στο 10%. Ακόμη, προβλέπεται 20% αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα, ενώ όσον αφορά στα καύσιμα, η βενζίνη θα αυξηθεί κατά κατά 8 λεπτά και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στις ίδιες τιμές. Ο Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για επείγουσες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και τόνισε πως "δίνουμε μια μάχη με το χρόνο για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες". "Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μέτρα που είναι δύσκολα για πολύ κόσμο. Επιλέγουμε όμως να τα εφαρμόσουμε μόνοι μας, ζητώντας τη συνδρομή όλων των πολιτών σήμερα, πριν οι συνθήκες δανεισμού μας τα επιβάλλουν", επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης ότι η μάχη δίνεται ενάντια στο τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, ταυτόχρονα δε είναι μια "τεράστια προσπάθεια ενάντια στην διεθνή συγκυρία, στην χρηματοπιστωτική κρίση και στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργεί στις διεθνείς αγορές η μαζική προσφυγή σε δανεισμό όλων των χωρών της ΕΕ, οι οποίες θεωρούνται πιο φερέγγυοι δανειζόμενοι από την Ελλάδα". "Οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών της κυβέρνησης εδώ και πέντε μήνες, για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που της κληροδότησε η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και να βγάλει τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση στην οποία βρίσκεται", τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής των βαρών στην συλλογική προσπάθεια. Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην προετοιμασία και υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων, μέτρα περαιτέρω μείωσης δαπανών αλλά και μέτρα εξορθολογισμού, διόρθωσης και ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η συνολική δημοσιονομική επίπτωση αυτών των επιπρόσθετων μέτρων είναι 4,8 δισ. ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ. Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα φέρει τον τίτλο "Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης", κατετέθη σήμερα με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αύριο θα τεθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μεθαύριο αναμένεται να συζητηθεί και ψηφιστεί από την ολομέλεια του σώματος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: