Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

«Παραλύει» αύριο ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας της χώρας.

«Παραλύει» την Τετάρτη όλη η χώρα, καθώς η ΓΣΕΕ η και ΑΔΕΔΥ προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία με ασφαλιστικά και οικονομικά αιτήματα. Το συνδικαλιστικό κίνημα θέλει να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές οργανώσεις πως δεν θα πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.


Στην απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία, οι εφοριακοί και το προσωπικό των δήμων και των νομαρχιών. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Επιπλέον απεργούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, που διεκδικούν μαζικούς διορισμούς, με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο, και ζητεί να μην απαξιωθεί η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών (με αφορμή τα σχέδια για αλλαγές στο καθεστώς διορισμών).
Λόγω της κινητοποίησης αναμένεται να «νεκρώσει» ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και οι τραπεζικοί υπάλληλοι. Στην απεργία συμμετέχουν ακόμα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι δημοσιογράφοι. Μετ’ εμποδίων θα γίνουν οι μετακινήσεις, καθώς έχουν προγραμματιστεί στάσεις εργασίας στα λεωφορεία, στο μετρό, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στα τραμ. Μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών θα γίνουν στον ΟΣΕ, ενώ καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί στα αεροδρόμια, καθώς απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς στην απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Σε συνάντηση που έγινε την Παρασκευή η εργοδοτική πλευρά επέμεινε στη μείωση των αποδοχών των ναυτικών κατά 10% και η Ομοσπονδία προειδοποιεί για κινητοποιήσεις μέσα στο Πάσχα. Τέλος θα «νεκρώσουν» και τα εμπορικά λιμάνια, καθώς απεργούν οι λιμενεργάτες.
Ψηλά στην ατζέντα Ασφαλιστικό - μισθοί

Το ασφαλιστικό και οι μισθοί είναι τα δύο θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του συνδικαλιστικού κινήματος. Με την απεργία της Τετάρτης η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους για:
- Το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και τις περικοπές στα επιδόματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι απώλειες στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων φτάνουν έως και το 15%. Μάλιστα για περίπου 50.000 εργαζόμενους στο δημόσιο οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν το 20%.
- Το αδιέξοδο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την εθνική συλλογική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα. Η ΓΣΕΕ ζητεί να δοθεί μια «επιπλέον» αύξηση σε όσους αμείβονται με τα κατώτερα όρια της σύμβασης, με στόχο ο βασικός μισθός να πάει από τα 740 στα 800 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση θα δεχόταν αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού για τους υπόλοιπους εργαζομένους.
- Τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Η πλευρά των εργαζομένων προειδοποιεί την κυβέρνηση πως η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων αποτελούν «αιτία πολέμου».

Με βάση το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ακόμα κι αν το γενικό όριο συνταξιοδότησης αυξηθεί κατά δύο χρόνια -δηλαδή πάει από τo 65o στο 67ο έτος- το σύστημα κερδίζει μόλις επτά μήνες ζωής. Στον αντίποδα ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής στο ΙΚΑ από το 35% στο 20% θα δώσει «ανάσα» στο ταμείο για επτά χρόνια.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: