Χειμερινά αγωνίσματα εντάχθηκαν ανεπίσημα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων στις Ολυμπιάδες του 1908 στο Λονδίνο, και 1920 στην Αμβέρσα, και συγκεκριμένα διεξήχθη καλλιτεχνικό πατινάζ και χόκεϊ επί πάγου με μεγάλη επιτυχία. Το 1921 στη σύνοδο της Δ.Ο.Ε., στη Λωζάνη, αποφασίστηκε η ανεξάρτητη διοργάνωση χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αγώνες του 1924 στο Σαμονί της Γαλλίας , υπό την αιγίδα της Δ.Ο.Ε. , ονομάστηκαν αρχικά "Εβδομάδα Χειμερινών Σπορ" για να μετονομαστούν σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το1925 στη σύνοδο της Δ.Ο.Ε. στην Πράγα . Στην ίδια σύνοδο αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται την ίδια χρονιά με τους Θερινούς Ο.Α. και να τελούνται στην αρχή του ολυμπιακού έτους με χωριστή αρίθμηση. Όμως, στην 91η σύνοδο της Δ.Ο.Ε, που έγινε το 1986 στη Λωζάνη, αποφασίστηκε, μετά το 1992 οι Χειμερινοί Ο.Α. να διεξάγονται το 2ο ημερολογιακό έτος που ακολουθεί τους Θερινούς Ο.Α.
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε στους χειμερινούς Ο.Α. του 1924 στο Σαμονί της Γαλλίας, φαντάζει σχεδόν εξωπραγματικός συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο των αρχών του 21ου αιώνα. Έχουν διαμορφωθεί ελαφρά, ανθεκτικά, συνθετικά υλικά όπως είναι το φάϊμπεργκλας, αντικαθιστώντας το ξύλο & το σίδερο. Οι δερμάτινες μπότες του σκι έχουν γίνει πιο μαλακές και άνετες, δίχως να χάνουν από τη στήριξη που παρέχουν. Τα χειμερινά αθλήματα μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα γι΄αυτό ο εξοπλισμός σχεδιάζεται με βάση τόσο την ασφάλεια όσο και την ταχύτητα του αθλητή. Οι σκιέρ , οι παγοδρόμοι και τα πληρώματα των ελκήθρων πηγαίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι παλιότερα , αλλά και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου.
Η Ελλάδα πήρε μέρος για πρώτη φορά στο θεσμό το 1936 με έναν μόνο αθλητή, τον Δημήτρη Νεγρεπόντη, που μετείχε στο αγώνισμα των καταβάσεων και αποκλείστηκε νωρίς στα προκριματικά.
Οι επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών, εξαιτίας της έλλειψης χιονιού και της μέτριας υποδομής των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων, είναι χαμηλές, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Τα αγωνίσματα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων
Δίαθλον ( Biathlon)
Συναρπαστικό άθλημα που όπως λέει το όνομά του συνδυάζει 2 επιμέρους αθλήματα. Το σκι και την σκοποβολή. Το αγώνισμα της χιονοδρομίας και σκοποβολής αρχικά ήταν τακτική επιβίωσης. Οι Βορειοευρωπαίοι έκαναν σκι όταν κυνηγούσαν και, αργότερα, έκαναν σκι κουβαλώντας όπλα για να υπερασπιστούν τη χώρα τους.
Bobsleigh (Έλκηθρο)
Στην εκκίνηση όλα τα μέλη των ομάδων (δύο ή τέσσερα) σπρώχνουν το έλκηθρο όλοι μαζί για να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Έπειτα όλοι πηδούν στο έλκηθρο με τον οδηγό να έχει τον έλεγχο, επιλέγοντας τη γρηγορότερη τροχιά στις στροφές, επιτυγχάνοντας υψηλές ταχύτητες, πάνω από 130 χλμ την ώρα.
Curling
Οι γυναίκες και οι άνδρες διαγωνίζονται σε δέκα ομαδικά αθλήματα. Το παιχνίδι διεξάγεται επί πάγου και οι δύο ομάδες σπρώχνουν μία γρανιτένια πέτρα με λεία επιφάνεια και βάρους 19,1 κιλών στο κέντρο σειράς ομόκεντρων κύκλων. Το άθλημα του Curling εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο το 1998, με ανδρικά και γυναικεία πρωταθλήματα.
Figure Skating (Καλλιτεχνικό πατινάζ)
Υπάρχουν τέσσερα είδη καλλιτεχνικού πατινάζ: γυναικείο ατομικό, ανδρικό ατομικό, ζευγάρια, και χορός επί πάγου. Επειδή τα τουρνουά μπορούσαν να διεξαχθούν σε εσωτερικό χώρο, το καλλιτεχνικό πατινάζ προστέθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 1908. Τελικά το καλλιτεχνικό πατινάζ έγινε επίσημο χειμερινό Ολυμπιακό άθλημα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Chamonix.
Freestyle skiing
Το άθλημα του Freestyle skiing, όπου οι σκιέρ πραγματοποιούν εναέριες μανούβρες ενώ κατευθύνονται προς τα κάτω, αποτέλεσε επίδειξη στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Κάλγκαρυ του Καναδά το 1988. Το μέρος του αθλήματος που περιλαμβάνει μόνο σκι προστέθηκε στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1992 στους αγώνες του Albertville και οι εναέριες μανούβρες ακολούθησαν το 1994, στους Αγώνες στο Lillehammer.
Ice Hockey (Χόκεϋ επί πάγου)
Οι γυναίκες συμμετέχουν σε τουρνουά οκτώ ομάδων (το γυναικείο χόκεϋ προστέθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο το 1998), ενώ οι άνδρες διαγωνίζονται σε τουρνουά 12 ομάδων. Οι πρώτοι Αγώνες που περιελάμβαναν το χόκεϋ ήταν αυτοί στην Αμβέρσα το 1920.
Χιονολισθητικό όχημα (Luge)
Η πίστα των περίπου 1.500 μέτρων περιλαμβάνει 19 στροφές και η κατάβαση διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό. Το άθλημα του χιονολισθητικού οχήματος έκανε το ντεμπούτο του στους Αγώνες του 1964.
Nordic Combined
Δύο αθλήματα για ένα χρυσό μετάλλιο. Πρώτα το άλμα, όπου η απόσταση, το στιλ και η τεχνική παίζουν σημαντικό ρόλο, έπειτα ο αγώνας ανώμαλου δρόμου , όπου απαιτεί φυσικές αντοχές και ευελιξία κινήσεων. Το άθλημα αυτό, όπως φανερώνει και το όνομά του, έχεις τις ρίζες του στη βόρεια Ευρώπη.
Short track (Πατινάζ)
Επιθετικό και στρατηγικό πατινάζ σε ωοειδή πίστα μήκους 111 μέτρων. Πρόκειται για ξεχωριστό άθλημα όπου το σώμα κλίνει προς τα εμπρός κατά γωνία 40°, ενώ το ένα χέρι αγγίζει τον πάγο στις στροφές, προσπαθώντας να υπερνικήσει τους αντιπάλους, χωρίς να τους αγγίζει. Το άθλημα με την ονομασία Short track εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Αγώνων το 1992 στο Albertville.
Skeleton (Σκελετός)
Η πρώτη διοργάνωση διεξήχθη το 1884. Οι αναβάτες διέσχισαν τον δρόμο από το St. Moritz εως τη Celerina. Το άθλημα πήρε το όνομά του το 1892, όταν εισήχθη ένα έλκηθρο, κατασκευασμένο κυρίως από μέταλλο . Οι θεατές θεώρησαν ότι έμοιαζε με σκελετό, εξ’ ού και το όνομα. Ο σκελετός έκανε τη δεύτερη εμφάνισή του στους Αγώνες του Salt Lake City το 2002, ύστερα από το ντεμπούτο του το 1928.
Σκι (Alpine Ski Racing, Ski Jumping )
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες παρουσιάζουν τρεις ακόμα μορφές σκι: Αλπικό, Ανώμαλου Δρόμου, Άλματα σκι. Για να διαγωνιστεί κάποιος σε αυτά τα αθλήματα χρειάζεται να τελειοποιήσει την ταχύτητα, την αντοχή, την επιδεξιότητα και την αποφασιστικότητά του.
Snowboard
Half Pipe, Παράλληλο Γιγαντιαίο Σλάλομ και Snowboard Cross: τρία ακραία είδη snowboarding. Το one-on-one αγώνισμα του Παράλληλου Γιγαντιαίου Σλάλομ, τα ακροβατικά του Half Pipe και, στην πρώτη Ολυμπιακή του εμφάνιση, το Snowboard συνδυάζουν τα πάντα: άλματα, λακκούβες, στροφές..
Speed skating
Το άθλημα του Speed skating στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελείται από δέκα υποκατηγορίες: 500m, 1000m, 1500m, 5000m τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, 3000m για τις γυναίκες, 10,000m για τους άνδρες, και ομαδική καταδίωξη για άνδρες και γυναίκες. Όλα τα παραπάνω διεξάγονται μία φορά, με εξαίρεση τα 500 μέτρα ανδρών και γυναικών, που διεξάγονται δύο φορές
Πηγές: Για να συγκεντρωθεί το υλικό της σελίδας χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τις σελίδες της ΔΟΕ και της IOC, την σελίδα της Τράπεζας Κύπρου (Οικαδε), την επίσημη σελίδα των αγώνων του Τορίνο http://www.torino2006.org/ENG/OlympicGames/home/index.html) και το http://www.kidsvillage.torino2006.org/
καθώς και από τις σελίδες http://www.athensinfoguide.com/gr/olympicposterswinter.htm και http://www.sport.gr/
Έρευνα: Μαρία Κασαπίδη (mariak@inter-ed.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου